Fibrele de canepa

FloareZaharia/ septembrie 22, 2023/ Cercetare

Fibrele de Cânepă
Transformarea Tehnologică de la Plantă la Pânză

Workshop  29 iulie—2 august, 2019
Muzeul Textilelor, Corp C, satul Hărțăgani, Nr. 434, jud. Hunedoara, România

Contact
Florica Zaharia
Tel: 40 732 514 037
Emails: florica.t.zaharia@gmail.com ori florica.zaharia@muzeultextilelor.org 
www.muzeultextilelor.org

Cu acest workshop Muzeul Textilelor lansează o serie de workshopuri dedicate fibrelor textile și tehnologiile tradiționale legate de acestea. Prin aceste workshopuri oferim programe educative de o înaltă calitate pe tema fibrelor textile, personalului profesional din muzee, cercetătorilor, studenților și celor care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.

Organizator: Muzeul Textilelor/Asociația Textile Heritage Preservation
Instructor: Florica Zaharia
Dată: 29 iulie- 2 august, 2019 (cinci zile)
Locatie: Muzeul Textilelor, Corp C, sat Hărțăgani, nr. 434, jud. Hunedoara, România
Materiale: Materialele pentru producerea fibrelor vor fi distribuite la eveniment
Ținută vestimentară recomandată: Îmbrăcăminte și încălțăminte confortabilă, cizme de ploaie  
Mărimea grupului: 10 – 12 persoane
Limba oficială: Engleza
Costul workshopului: 928.00 Euros pe persoană. Acest cost include ceai/cafea și prânz zilnic, fibrele pentru workshop, și un garden party la încheierea workshopului 
Data limită pentru înregistrare: 1 iulie, 2019
Înregistrarea timpurie, 10% discount: 15 May, 2019
Va rog să trimiteți forma pentru înregistrare împreună cu un scurt CV la ana.dragus@muzeultextilelor.org. Pentru înregistrare vă rugăm folosiți urmatorul formular (FORMULAR INSCRIERE)
Cancelarea înregistrării: Cancelarea participării la workshop va trebui trimisă în scris la ana.dragus@muzeultextilelor.org, până la 10 iulie, 2019
Sugestii pentru hotel: Pensiunea Ana, http://anachiscadaga.ro/, în satul Chișcadaga, la 17 km distanță de satul Hărțăgani; Hotelul Wien, http://www.hotelwien.ro/ și Hotelul President, http://www.president-deva.ro/ în Deva, la 27 km de satul Hărțăgani; Pensiunea Eva, https://www.infopensiuni.ro/cazare-soimus/pensiuni-soimus/pensiunea-eva, în Șoimuș, lângă Deva, la 22 km de satul Hărțăgani. 
Pentru cine este făcut acest workshop: grupul professional din muzee, cercetători, studenți și cei care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.

Descrierea Workshopului
Procesul tehnologic traditional de producere a fibrelor de cânepă în România a fost perfecționat de generații să răspundă la necesarul multiplelor calități de pânză din care fiecare familie își făcea costumele de sărbătoare și cele de fiecare zi, textilele de interior, și textilele care se foloseau în activitățile gospodăriei.  Fiecare etapă a procesului tehnologic, de la semănare la țesere și între ele—recoltarea, uscarea, topirea, uscarea după topire, melițarea, pieptănarea, toarcerea, albirea și țeserea, sunt momente esențiale în obținerea unei calități specifice de fibre de cânepă și în relația acesteia cu pânza de cânepă. Toate aceste procese, începând cu recoltarea cânepii, vor fi studiate și experimentate pe durata celor cinci zile ale workshopului. Participanții vor avea posibilitatea de a-și forma o colecție sistematică de mostre de fibre de cânepă.   
Workshopul pentru care se vor folosii instrumente originale, se va desfășura într-o gospodărie tradițională datând de la 1902. Munca va fi făcută cât mai aproape posibil de cea existentă la începutul secolului douăzeci, dar după o metodologie stiințifică.  

Despre instructor
Dr. Florica Zaharia este Conservator Emerita al The Metropolitan Museum of Art, și Directorul și Co-proprietarul Muzeului Textilelor. Pentru douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membră a Department of Textile Conservation (DTC) la The Metropolitan Museum of Art (The Met), din care, treisprezece ani a fost Conservator in Charge al DTC, coordonând un grup de conservatori de textile de renume mondial. După pensionarea de la The Met în 2016, ea s-a întors în România, țara de origine, și a deschis Muzeul Textilelor, în Băița și Hărțăgani, jud. Hunedoara, România. Acesta este un muzeu privat de textile cu o colecție de approximativ 12,000 de piese din România și din toată lumea, colectate împreună cu familia pe durata a ultimilor patru decade.   

Activitate profesională a d-nei Zaharia include cercetări, publicații, prezentări, organizare de expoziții și activități educative în subiecte legate de conservarea și prezervarea textilelor, materialele și tehnologiile textile tradiționale și textilele din Estul Europei.  Dr. Zaharia a făcut cercetări extensive legate de fibrele de cânepă și lână și tehnologiile aferente în România. Printre publicațiile și expozițiile legate de aceste cercetări se numără: Textile tradiționale din Transilvania—tehnologie și estetică. Suceava, Accent Print, 2008; The Secret Life of Textiles: Plant Fibers și The Secret Life of Textiles: Animal Fibers, expoziții la The Metropolitan Museum of Art, 2016-2017 (muzeograf coordinator); Carpathian Echoes –Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine, la Ukrainian Muzeum New York, 2016-2017, (muzeograf coordinator,); și Textilele, Artă și Necesitate—Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor, la Muzeul Textilelor, Băița, 2018.
Dr. Zaharia a studiat tapiserie și contextură textilă la Universitatea Națională de Arte Nicolae Grigorescu din București. Tot aici și-a continuat studiile doctorale în arte vizuale pe tema materialelor și tehnologiilor textile tradiționale din Transilvania și impactul acestora în calitatea estetică a artifactelor textile.

Share this Post