Textile tradiționale din Europa Centrală și de Est” 
Apel pentru lucrări pentru Atelierul de textile tradiționale din Europa Centrală și de Est

Organizator local: Muzeul Textilelor, din Băița, județul Hunedoara, în colaborare cu Muzeul ASTRA, Sibiu, și Muzeul Național de Istorie a României, București, România.

25 septembrie—Muzeul Textilelor, Corpul B, Băița, județul Hunedoara

26 septembrie—Muzeul Textilelor, Clădirea B, Băița, și Clădirea C, Hărțăgani

27 septembrie—Muzeul ASTRA, Sibiu

Descrierea atelierului

Țesăturile tradiționale păstrate în colecțiile muzeale dar care așteaptă să fie descoperite și în casele țărănești din Europa Centrală și de Est reprezintă o parte extrem de valoroasă a moștenirii europene.

Atelierul își propune să îmbogățească și să coreleze mai bine cunoștințele existente despre textilele tradiționale în acest domeniu prin reunirea profesioniștilor din diferite țări, și cu medii diverse, pentru a disemina, discuta și experimenta informații teoretice și practice legate de acest subiect. În cadrul evenimentului este de așteptat ca participanții să descopere trăsăturile comune ale textilelor tradiționale din Europa Centrală și de Est și să dezvăluie caracteristicile specifice ale diferitelor grupuri de populație. Prin acest workshop, organizatorii locali vor oferi, de asemenea, o imagine aprofundată asupra tipologiei textilelor românești și a tehnologiilor aferente, și speră să colecteze și să discute caracteristici similare legate de textilele din țările vecine.

Prima zi a acestui atelier va oferi interacțiune între participanți, prezentări și discuții legate de specificul textilelor tradiționale din Europa Centrală și de Est. Discuțiile vor continua asupra artefactelor specifice, și a materialelor de referință din fibre, coloranți, țesuturi și exemple de ornamente aparținând colecției Muzeul Textilelor.

În a doua zi a atelierului va fi inclusă o sesiune practică legată de tehnologiile tradiționale ale fibrelor textile și procesele de vopsire. Aceste activități se vor desfășura în mediul inițial al fermei 1902 a Muzeului Textilelor, situată în satul Hărțăgani (situat în Munții pitoresc Apuseni).

A treia zi a workshop-ului va oferi participanților o privire asupra colecțiilor de textile aparținând Muzeului ASTRA din Sibiu, precum și posibilitatea de a interacționa cu un grup mai mare de profesioniști interesați de acest subiect.   

Organizatori: Florica Zaharia, Irina Petroviciu, Iulia Teodorescu

Interlocutori principali: Erilda Selaj & Ana Ursescu

Dimensiunea grupului: 15 – 20 persoane

Limba oficiala: engleza

Data limită de înscriere: 1 septembrie 2023

Pentru înregistrare, vă rugăm să utilizați linkul de mai jos https://forms.gle/D3tTqnNmXG154rJ7A

Sunt binevenite douăzeci de minute sau prezentări scurte de zece minute legate de moștenirea tradițională a textilelor din Europa Centrală și de Est, inclusiv subiecte legate de istoria, tehnologia, conservarea și conservarea textilelor.

Anulări: Anulările trebuie depuse în scris la petroviciu@yahoo.com, cel târziu până la 15 septembrie 2023

Cazare recomandata:

Pensiunea Ana, http://anachiscadaga.ro/, în satul Chișcadaga, la 9 km distanță de Băița;

Hotel Wien, http://www.hotelwien.ro/;

Hotel President, http://www.president-deva.ro/ în orașul Deva, la 24 km de Băița;

Pensiunea Eva, https://www.infopensiuni.ro/cazare-soimus/pensiuni-soimus/pensiunea-eva, în Șoimus, lângă Deva, la 19 km de Băița.

Fibrele de Cânepă
Transformarea Tehnologică de la Plantă la Pânză

Workshop  29 iulie—2 august, 2019
Muzeul Textilelor, Corp C, satul Hărțăgani, Nr. 434, jud. Hunedoara, România

Contact
Florica Zaharia
Tel: 40 732 514 037
Emails: florica.t.zaharia@gmail.com ori florica.zaharia@muzeultextilelor.org 
www.muzeultextilelor.org

Cu acest workshop Muzeul Textilelor lansează o serie de workshopuri dedicate fibrelor textile și tehnologiile tradiționale legate de acestea. Prin aceste workshopuri oferim programe educative de o înaltă calitate pe tema fibrelor textile, personalului profesional din muzee, cercetătorilor, studenților și celor care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.

Organizator: Muzeul Textilelor/Asociația Textile Heritage Preservation
Instructor: Florica Zaharia
Dată: 29 iulie- 2 august, 2019 (cinci zile)
Locatie: Muzeul Textilelor, Corp C, sat Hărțăgani, nr. 434, jud. Hunedoara, România
Materiale: Materialele pentru producerea fibrelor vor fi distribuite la eveniment
Ținută vestimentară recomandată: Îmbrăcăminte și încălțăminte confortabilă, cizme de ploaie  
Mărimea grupului: 10 – 12 persoane
Limba oficială: Engleza
Costul workshopului: 928.00 Euros pe persoană. Acest cost include ceai/cafea și prânz zilnic, fibrele pentru workshop, și un garden party la încheierea workshopului 
Data limită pentru înregistrare: 1 iulie, 2019
Înregistrarea timpurie, 10% discount: 15 May, 2019
Va rog să trimiteți forma pentru înregistrare împreună cu un scurt CV la ana.dragus@muzeultextilelor.org. Pentru înregistrare vă rugăm folosiți urmatorul formular (FORMULAR INSCRIERE)
Cancelarea înregistrării: Cancelarea participării la workshop va trebui trimisă în scris la ana.dragus@muzeultextilelor.org, până la 10 iulie, 2019
Sugestii pentru hotel: Pensiunea Ana, http://anachiscadaga.ro/, în satul Chișcadaga, la 17 km distanță de satul Hărțăgani; Hotelul Wien, http://www.hotelwien.ro/ și Hotelul President, http://www.president-deva.ro/ în Deva, la 27 km de satul Hărțăgani; Pensiunea Eva, https://www.infopensiuni.ro/cazare-soimus/pensiuni-soimus/pensiunea-eva, în Șoimuș, lângă Deva, la 22 km de satul Hărțăgani. 
Pentru cine este făcut acest workshop: grupul professional din muzee, cercetători, studenți și cei care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.

Descrierea Workshopului
Procesul tehnologic traditional de producere a fibrelor de cânepă în România a fost perfecționat de generații să răspundă la necesarul multiplelor calități de pânză din care fiecare familie își făcea costumele de sărbătoare și cele de fiecare zi, textilele de interior, și textilele care se foloseau în activitățile gospodăriei.  Fiecare etapă a procesului tehnologic, de la semănare la țesere și între ele—recoltarea, uscarea, topirea, uscarea după topire, melițarea, pieptănarea, toarcerea, albirea și țeserea, sunt momente esențiale în obținerea unei calități specifice de fibre de cânepă și în relația acesteia cu pânza de cânepă. Toate aceste procese, începând cu recoltarea cânepii, vor fi studiate și experimentate pe durata celor cinci zile ale workshopului. Participanții vor avea posibilitatea de a-și forma o colecție sistematică de mostre de fibre de cânepă.   
Workshopul pentru care se vor folosii instrumente originale, se va desfășura într-o gospodărie tradițională datând de la 1902. Munca va fi făcută cât mai aproape posibil de cea existentă la începutul secolului douăzeci, dar după o metodologie stiințifică.  

Despre instructor
Dr. Florica Zaharia este Conservator Emerita al The Metropolitan Museum of Art, și Directorul și Co-proprietarul Muzeului Textilelor. Pentru douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membră a Department of Textile Conservation (DTC) la The Metropolitan Museum of Art (The Met), din care, treisprezece ani a fost Conservator in Charge al DTC, coordonând un grup de conservatori de textile de renume mondial. După pensionarea de la The Met în 2016, ea s-a întors în România, țara de origine, și a deschis Muzeul Textilelor, în Băița și Hărțăgani, jud. Hunedoara, România. Acesta este un muzeu privat de textile cu o colecție de approximativ 12,000 de piese din România și din toată lumea, colectate împreună cu familia pe durata a ultimilor patru decade.   

Activitate profesională a d-nei Zaharia include cercetări, publicații, prezentări, organizare de expoziții și activități educative în subiecte legate de conservarea și prezervarea textilelor, materialele și tehnologiile textile tradiționale și textilele din Estul Europei.  Dr. Zaharia a făcut cercetări extensive legate de fibrele de cânepă și lână și tehnologiile aferente în România. Printre publicațiile și expozițiile legate de aceste cercetări se numără: Textile tradiționale din Transilvania—tehnologie și estetică. Suceava, Accent Print, 2008; The Secret Life of Textiles: Plant Fibers și The Secret Life of Textiles: Animal Fibers, expoziții la The Metropolitan Museum of Art, 2016-2017 (muzeograf coordinator); Carpathian Echoes –Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine, la Ukrainian Muzeum New York, 2016-2017, (muzeograf coordinator,); și Textilele, Artă și Necesitate—Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor, la Muzeul Textilelor, Băița, 2018.
Dr. Zaharia a studiat tapiserie și contextură textilă la Universitatea Națională de Arte Nicolae Grigorescu din București. Tot aici și-a continuat studiile doctorale în arte vizuale pe tema materialelor și tehnologiilor textile tradiționale din Transilvania și impactul acestora în calitatea estetică a artifactelor textile.