12 Noiembrie, 2024

Muzeul Textilelor anunță lansarea unei noi publicații, Patrimonii Culturale Vizibile: Costume Tradiționale din România și Japonia, publicat de Muzeul Textilelor. Editura Corvin, Deva, 2024.

Lansarea va avea loc în data de 27 noiembrie, 2024, ora 16:00, la Muzeul Național al Bucovinei, str. Ștefan cel Mare, 33, Suceava.

Autorii catalogului sunt Florica Zaharia și Midori Sato. Publicația este full color, în limbile română și engleză, are 302 pagini și 341 imagini.

Dacă doriți să aveți în biblioteca d-voastră aceasta publicație vă rugăm să ne contactați la +40 (0) 772 063 116 sau +40 (0)771 697 315.

Expoziția Patrimonii Culturale Vizibile: Costume Tradiționale din România și Japonia care are la baza acest catalog, poate fi vizitată până la 1 decembrie, 2024 la Muzeul Textilelor, Corp B, Baita, Jud. Hunedoara.

4 septembrie, 2024

Expoziția ROȘU / RED

Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media. Şos. Kiseleff nr. 3, sector 1, București

14-29 septembrie, 2024

Vernisajul expoziției: 17 septembrie, 2024, 18:00
Preview pentru presă: 17 septembrie, 2024, 17:00

Muzeul Textilelor în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Astra organizează expoziția Roșu/Red, care, printr-o selecție de obiecte din colecțiile Muzeului Textilelor, Băița și din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, datate în secolele XIX-lea și al XX-lea, ilustrează varietatea culorilor și a motivelor care pot fi realizate cu fire vopsite în roșu. Utilizarea coloranților naturali roibă (Rubia tinctorum L.) și coșenilă (Dactylopius coccus) și a coloranților sintetici timpurii fucsină (1856), alizarină sintetică (1871), rodamină B (1887), a căror prezență a fost evidențiată prin investigații analitice, susține rolul coloranților drept element de conexiune culturală a textilelor din întreaga lume.

Roșu este culoarea prin excelență, simbolismul ei fiind legat de protecție și magie prin atributele sale primare, focul și sângele. Din cele mai vechi timpuri, roșu a fost culoarea predominantă, și-a păstrat statutul în epocile Greacă, Romană și în Europa medievală, până când albastru i-a devenit competitor, în secolului al XIII-lea. Interesul față de culoarea roșie este confirmat și de faptul că cele mai vechi fragmente de țesătură descoperite dețin urme de roșu. Pigmenții minerali, oxizii de fier și cinabrul au fost primele surse de colorare a textilelor în roșu, înainte de descoperirea coloranților din surse biologice. Coloranții din plante au fost cunoscuți încă din Neolitic, fiind exploatați de populațiile a căror climă era favorabilă creșterii și dezvoltării acestora, utilizarea pentru vopsit fiind în strânsă legătură cu alte două procese fundamentale de prelucrare a textilelor: torsul și țesutul. Literatura indică henna (Lawsonia inermis) ca fiind prima sursă vegetală de vopsire în roșu, însă cea dintâi a cărei utilizare a fost dovedită științific este roiba (Rubia tinctorum L.). Coloranții extrași din rădăcini de roibă au fost identificați în textile arheologice din epoca europeană a bronzului și a fierului conservate în minele de sare din Hallstatt (Austria), în siturile mlăștinoase din Scandinavia și în alte fragmente funerare europene.

Un rol semnificativ în vopsirea în roșu îl ocupă coloranții de origine animală, din insecte și moluște, care și-au disputat de-a lungul timpului supremația pe piața europeană. Literatura de specialitate menționează insectele din speciile Kermes vermilio și Porphyrophora (polonica și hameli) ca fiind preferate în Europa până în secolul al XVI-lea, fapt dovedit de investigațiile analitice. În vederea protejării acestora, insectele din specia Kerria lacca, de origine orientală, nu au putut pătrunde decât în mică măsură pe piața europeană. Insectele din specia Kermes vermilio au obținut triumful suprem contra purpurei (Murex brandaris) în 1464, când Papa a decis ca acestea să fie utilizate la vopsirea catifelei din robele cardinalilor. Aproape treizeci de ani mai târziu, odată cu descoperirea Lumii Noi, o altă specie de insecte și-a făcut apariția în Europa:  coșenila americană (Dactylopius coccus). Înainte de sfârșitul secolului al XVI-lea, aceasta va înlocui toți coloranții de origine animală existenți în Europa.

Apariția coloranților sintetici la sfârșitul secolului al XIX-lea marchează începutul unei alte perioade în vopsirea textilelor. Noile culori, mai strălucitoare și mai ușor de aplicat, sunt primite cu entuziasm în întreaga lume, ceea ce conduce la declinul și în final la înlocuirea aproape totală a surselor naturale de culoare.

         Expoziția este realizată de Florica Zaharia, Muzeul Textilelor și Irina Petroviciu, Muzeul Național de Istorie a României. Și-au adus contrubuția la această expoziție Silviu Horațiu Ilea, Muzeul Național al Țăranului Român, Silvana Vasilca, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Iulia Teodorescu, Muzeul ASTRA.

3 Octombrie, 2023

Donația de textile și coșuri făcută către Muzeul Textilelor, Băița, jud. Hunedoara din Moștenirea lui Paul J. Smith.

Muzeul Textilelor are plăcerea de a anunța o importantă donație de 274 obiecte (incluse in 197 grupuri) ce a fost primită recent de la Moștenirea lui Paul J. Smith, din New York City. Această donație cuprinde obiecte deosebit de importante produse de diverse culturi din Asia, Africa, Australia, și din continentul American. Această donație nu numai că îmbogățește colecția existentă a Muzeului Textilelor, dar, mult mai important, ne ajută să umplem anumite goluri din această colecție. În mod special, trebuie menționate, ikaturile de mătase din Asia Centrală, broderiile Phulkari și Rabari din India, piesele Ndebele, din Africa lucrate în mărgele, textilele Pre-Columbiene, costumele și accesoriile din Sud-estul Asiei și împletiturile din numeroase culturi.
Muzeul va utiliza această neprețuită donație pentru expoziții, cercetare științifică, studii întreprinse de studenți, și pentru publicații.

Paul J. Smith (1931 – 2020) a fost un artist, colecționar de artă, muzeograf, și pentru douăzeci de ani directorul lui Museum of Arts and Design (fost Museum of Contemporary Crafts) din New York City. A fost o figură proeminentă în promovarea păstrării și colectării la scară internațională a obiectelor create de artizani locali, dar și în redefinirea interesului muzeelor către arta meșterilor artizani. Din 1957 Smith a fost Membru al lui American Craft Council. În 1987 Paul J. Smith devine Director Emeritus al The Museum of Arts and Design. În mod
independent, a continuat să lucreze cu diferite muzee, organizații de artă și colecționari de artă.
Munca sa a fost public recunoscută și adesea premiată.

Suntem onorați și profund recunoscători pentru suportul generos dat Muzeului nostru de către Moștenirea lui Paul J. Smith, precum și D-nei Kathleen Nugent Mangan care a inițiat și facilitat această donație.

 1 Iulie, 2019
Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE)  „Déviations” , 6-8 iulie, 2019

Muzeul Textilelor, Primăria Băița și Școala Gimnazială Băița au plăcerea să vă invite la Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE), Déviations, care este organizat de către parteneri din Franța în colaborare cu instituții de cultură și educație din România.

Programul face parte din FITE România, care se va desfășura la Băița, Brașov, Sibiu, București și Constanța, între 6-14 iulie, 2019. În documentul alăturat aveți programul pentru 6 și 7 iulie, care se va desfășura pentru public, în Băița și Hărțăgani, județul Hunedoara. Evenimentul de luni, 8 iulie este rezervat unui grup restrâns de specialiști care vor avea un schimb de opinii și discuții în vederea definirii unui proiect european legat de textilele extra-ordinare.

Pentru detalii vă rugăm să vedeți programul alăturat . Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org.

Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com

24 Mai, 2019
Vernisajul expozitiei Apa și Lâna—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice –  Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 20A, județul Hunedoara, România 

Cerga și țolul, obiecte textile tradiționale cu rol funcțional precis, sunt purtătoarele unei tehnologii textile complexe care implică creșterea animalelor pentru lână, cultivarea plantelor pentru fibre și controlarea energiei apei. Ele reprezintă esența relației dintre creația artistică și tehnică a pieselor produse în industria casnică textilă și necesitatea impusă de mediului în care populația de la munte a trăit secole la rând. Totodată, ele definesc relațiile umane dintre diferiții participanți la procesul tehnologic de producere a acestora.

Bazat pe o cercetare științifică de lungă durată, care a inclus cercetare de teren și muncă de laborator în special pentru analize tehnice și microscopia fibrelor, această expoziție dorește să familiarizeze publicul cu arta producerii cergilor și a țolurilor tradiționale tipice teritoriului Balcano-Carpatic. Totodată, dorește să atragă atenția asupra caracterelor comune a acestor piese produse de grupe diferite de populații care au trăit în condiții geo-climaterice similare.

Expoziția are patru secții: materialele și specificul procesului tehnologic de producere a acestor piese textile, cergile cu mițe (ciupi), aromânii, și țolurile.  Piesele din expoziție aparțin Muzeului Textilelor.

Muzeograful expoziției este Dr. Florica Zaharia.

Invităm presa la acest eveniment în data de 24 mai, 2019, la ora 17:00. Pentru detalii vă rugăm să vedeți invitația alăturată. Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org

Contact:
Florica Zaharia, Director and Co-Proprietar
Tel. 40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com

16 Martie, 2019
Vernisajul expozitiei „Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon.” Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 21, jud. Hunedoara, România 

Prima expoziție dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon, expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, împreună cu fotografii din prima jumătate a secolului XX. Localizați în Băița, județul Hunedoara, România, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru) dar au lucrat și fotografii colorate și în culori.
Fotografia lui Ana și Gheorghe Tripon a servit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și de a captura momentele principale din viața lor. Paralel acestei misiuni, fotografiile acestora aduc valoarea documentară a unui stil de viață și a bunurilor fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului XX și se pot stabilii conecții între diferitele perioade de timp.
În contextul în care astăzi, evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creeri instantanee a unei imagini, fotografiile lui Ana și Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia era produsul unei munci intense artistice dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.
Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Ana Tripon, Muzeul Textilelor, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Invităm presa la acest eveniment în data de 29 martie, 2019, la următoarele ore: 11:00—13:00 și 17:00.

Muzeograful expoziției este Florica Zaharia.

Contact: 
Ana Teodora Draguș, Vicepreședinte și Co-proprietar
Tel. 40 733 986 594 / e-mail: ana.zaharia@muzeultextilelor.org 

25 Mai, 2018
DONATIA Muzeului Metropolitan (The Metropolitan Museum of Art) din New York către Muzeul Textilelor, Băița, judetul Hunedoara, Romănia

Muzeul Textilelor a primit de curând o importanta donație constând in 1,871 costume, accessorii și textile, de la Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan (The Costume Institute at The Metropolitan Museum of Art). Donația cuprinde obiecte de artă produse în aproape 100 de culturi din jurul lumii. Include piese din țările europene și în particular din Romănia. Această donație imbogățește colecția deja existent a Muzeului Textilelor de aproximativ 10,000 de piese.  

Muzeul Textilelor va folosi această prețioasă colecție în expoziții, cercetare stințifică, în educația studenților, a elevilor și în publicații. Expoziția “Culturi Opuse—Costume Tradiționale Romanești și Japoneze” care se va deschide în primăvară, 2019 la Muzeul ASTRA în Sibiu, Romania. Va fi prima expoziție din Romania care va include piese din donația Muzeului Metropolitan.

Suntem extrem de recunoscători colegilor noștrii americani pentru generozitate și suportul lor față de tânărul nostrum Muzeu.

15 Aprilie, 2018
Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România

 Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.

Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei. 

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.