3 Octombrie, 2023

Donația de textile și coșuri făcută către Muzeul Textilelor, Băița, jud. Hunedoara din Moștenirea lui Paul J. Smith.

Muzeul Textilelor are plăcerea de a anunța o importantă donație de 274 obiecte (incluse in 197 grupuri) ce a fost primită recent de la Moștenirea lui Paul J. Smith, din New York City. Această donație cuprinde obiecte deosebit de importante produse de diverse culturi din Asia, Africa, Australia, și din continentul American. Această donație nu numai că îmbogățește colecția existentă a Muzeului Textilelor, dar, mult mai important, ne ajută să umplem anumite goluri din această colecție. În mod special, trebuie menționate, ikaturile de mătase din Asia Centrală, broderiile Phulkari și Rabari din India, piesele Ndebele, din Africa lucrate în mărgele, textilele Pre-Columbiene, costumele și accesoriile din Sud-estul Asiei și împletiturile din numeroase culturi.
Muzeul va utiliza această neprețuită donație pentru expoziții, cercetare științifică, studii întreprinse de studenți, și pentru publicații.

Paul J. Smith (1931 – 2020) a fost un artist, colecționar de artă, muzeograf, și pentru douăzeci de ani directorul lui Museum of Arts and Design (fost Museum of Contemporary Crafts) din New York City. A fost o figură proeminentă în promovarea păstrării și colectării la scară internațională a obiectelor create de artizani locali, dar și în redefinirea interesului muzeelor către arta meșterilor artizani. Din 1957 Smith a fost Membru al lui American Craft Council. În 1987 Paul J. Smith devine Director Emeritus al The Museum of Arts and Design. În mod
independent, a continuat să lucreze cu diferite muzee, organizații de artă și colecționari de artă.
Munca sa a fost public recunoscută și adesea premiată.

Suntem onorați și profund recunoscători pentru suportul generos dat Muzeului nostru de către Moștenirea lui Paul J. Smith, precum și D-nei Kathleen Nugent Mangan care a inițiat și facilitat această donație.

 1 Iulie, 2019
Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE)  „Déviations” , 6-8 iulie, 2019

Muzeul Textilelor, Primăria Băița și Școala Gimnazială Băița au plăcerea să vă invite la Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE), Déviations, care este organizat de către parteneri din Franța în colaborare cu instituții de cultură și educație din România.

Programul face parte din FITE România, care se va desfășura la Băița, Brașov, Sibiu, București și Constanța, între 6-14 iulie, 2019. În documentul alăturat aveți programul pentru 6 și 7 iulie, care se va desfășura pentru public, în Băița și Hărțăgani, județul Hunedoara. Evenimentul de luni, 8 iulie este rezervat unui grup restrâns de specialiști care vor avea un schimb de opinii și discuții în vederea definirii unui proiect european legat de textilele extra-ordinare.

Pentru detalii vă rugăm să vedeți programul alăturat . Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org.

Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com

24 Mai, 2019
Vernisajul expozitiei Apa și Lâna—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice –  Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 20A, județul Hunedoara, România 

Cerga și țolul, obiecte textile tradiționale cu rol funcțional precis, sunt purtătoarele unei tehnologii textile complexe care implică creșterea animalelor pentru lână, cultivarea plantelor pentru fibre și controlarea energiei apei. Ele reprezintă esența relației dintre creația artistică și tehnică a pieselor produse în industria casnică textilă și necesitatea impusă de mediului în care populația de la munte a trăit secole la rând. Totodată, ele definesc relațiile umane dintre diferiții participanți la procesul tehnologic de producere a acestora.

Bazat pe o cercetare științifică de lungă durată, care a inclus cercetare de teren și muncă de laborator în special pentru analize tehnice și microscopia fibrelor, această expoziție dorește să familiarizeze publicul cu arta producerii cergilor și a țolurilor tradiționale tipice teritoriului Balcano-Carpatic. Totodată, dorește să atragă atenția asupra caracterelor comune a acestor piese produse de grupe diferite de populații care au trăit în condiții geo-climaterice similare.

Expoziția are patru secții: materialele și specificul procesului tehnologic de producere a acestor piese textile, cergile cu mițe (ciupi), aromânii, și țolurile.  Piesele din expoziție aparțin Muzeului Textilelor.

Muzeograful expoziției este Dr. Florica Zaharia.

Invităm presa la acest eveniment în data de 24 mai, 2019, la ora 17:00. Pentru detalii vă rugăm să vedeți invitația alăturată. Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org

Contact:
Florica Zaharia, Director and Co-Proprietar
Tel. 40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com

16 Martie, 2019
Vernisajul expozitiei „Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon.” Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 21, jud. Hunedoara, România 

Prima expoziție dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon, expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, împreună cu fotografii din prima jumătate a secolului XX. Localizați în Băița, județul Hunedoara, România, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru) dar au lucrat și fotografii colorate și în culori.
Fotografia lui Ana și Gheorghe Tripon a servit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și de a captura momentele principale din viața lor. Paralel acestei misiuni, fotografiile acestora aduc valoarea documentară a unui stil de viață și a bunurilor fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului XX și se pot stabilii conecții între diferitele perioade de timp.
În contextul în care astăzi, evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creeri instantanee a unei imagini, fotografiile lui Ana și Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia era produsul unei munci intense artistice dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.
Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Ana Tripon, Muzeul Textilelor, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Invităm presa la acest eveniment în data de 29 martie, 2019, la următoarele ore: 11:00—13:00 și 17:00.

Muzeograful expoziției este Florica Zaharia.

Contact: 
Ana Teodora Draguș, Vicepreședinte și Co-proprietar
Tel. 40 733 986 594 / e-mail: ana.zaharia@muzeultextilelor.org 

25 Mai, 2018
DONATIA Muzeului Metropolitan (The Metropolitan Museum of Art) din New York către Muzeul Textilelor, Băița, judetul Hunedoara, Romănia

Muzeul Textilelor a primit de curând o importanta donație constând in 1,871 costume, accessorii și textile, de la Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan (The Costume Institute at The Metropolitan Museum of Art). Donația cuprinde obiecte de artă produse în aproape 100 de culturi din jurul lumii. Include piese din țările europene și în particular din Romănia. Această donație imbogățește colecția deja existent a Muzeului Textilelor de aproximativ 10,000 de piese.  

Muzeul Textilelor va folosi această prețioasă colecție în expoziții, cercetare stințifică, în educația studenților, a elevilor și în publicații. Expoziția “Culturi Opuse—Costume Tradiționale Romanești și Japoneze” care se va deschide în primăvară, 2019 la Muzeul ASTRA în Sibiu, Romania. Va fi prima expoziție din Romania care va include piese din donația Muzeului Metropolitan.

Suntem extrem de recunoscători colegilor noștrii americani pentru generozitate și suportul lor față de tânărul nostrum Muzeu.

15 Aprilie, 2018
Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România

 Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.

Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei. 

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.