Festivalul Internațional de Textile Extraordinare (FITE) „Déviations”
Programul face parte din FITE România, care se va desfășura la Băița, Brașov, Sibiu, București și Constanța in perioada 6-14 iulie, 2019
Organizatori: Muzeul Textilelor, Primăria Băița și Școala Gimnazială Băița
PROGRAM:
Sâmbătă, 6 iulie
Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, 20A, județul Hunedoara
- 15:30 – 18:30 Workshop de xilogravură, Simboluri Ancestrale din Pădureni, Coordonator, Prof. Mircea Lac
- 16:30 – 17:30 Vizita expoziției Lâna și Apa—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunea Balcano-Carpatică. Tur cu Florica Zaharia, muzeograful expoziției
- 17:30 – 18:30 Vizita expoziției Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon
Pe Haldină în Băița, județul Hunedoara
- 18:30 Zilele Comunei Băița, eveniment organizat de Primăria Băița, Consiliul Local Băiţa şi Şcoala Gimnazială Băiţa
Duminica, 7 iulie
Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, 20A, județul Hunedoara
- 10:00 – 12:00 Vizitarea unei selecții de costume din estul Europei și România, din colecția Muzeul Textilelor. Tur cu Florica Zaharia, Director, co-proprietar al Muzeului Textilelor
- 12:00 – 13:00 Vizita instalației Lenore Tawney și Inovațiile sale de Țesere, tur cu Florica Zaharia
Scoala Gimnazială Băița, județul Hunedoara
- 10:00 – 12:00 Prezentarea „Firului urban,” arhitectură nomadă textilă concepută de Școala Națională Superioară de Arhitectură din Clermont-Ferrand și școala primară Charles Perrault din Clermont-Ferrand în colaborare cu Școala Gimnazială din Băița. Coordonator, Director Crişan Dorin
Muzeul Textilelor, Corp C, Sat. Hărțăgani, Nr. 434, judetul Hunedoara
- 14:30-15:30 Vizita Muzeului Textilelor, Corp C
Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, județul Hunedoara
- 16:00 – 17:00 Prezentarea colecției „Alba”, (Blanc) de Mirela Trăistaru, artist, realizată în Franța și România
Pe Haldină în Băița, județul Hunedoara
- 17:30 Zilele Comunei Băița, eveniment organizat de Primăria Băița, Consiliul Local Băiţa şi Şcoala Gimnazială Băiţa
*Vizitarea expoziţiilor şi a instalaţiilor temporare se poate face pe baza biletului de intrare la Muzeul Textilelor
Fibrele de Cînepă
Transformarea Tehnologică de la Plantă la Pânză
Workshop 29 iulie—2 august, 2019
Muzeul Textilelor, Corp C, satul Hărțăgani, Nr. 434, jud. Hunedoara, România
Contact
Florica Zaharia
Tel: 40 732 514 037
Emails: florica.t.zaharia@gmail.com ori florica.zaharia@muzeultextilelor.org
www.muzeultextilelor.org
Cu acest workshop Muzeul Textilelor lansează o serie de workshopuri dedicate fibrelor textile și tehnologiile tradiționale legate de acestea. Prin aceste workshopuri oferim programe educative de o înaltă calitate pe tema fibrelor textile, personalului profesional din muzee, cercetătorilor, studenților și celor care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.
Organizator: Muzeul Textilelor/Asociația Textile Heritage Preservation
Instructor: Florica Zaharia
Dată: 29 iulie- 2 august, 2019 (cinci zile)
Locatie: Muzeul Textilelor, Corp C, sat Hărțăgani, nr. 434, jud. Hunedoara, România
Materiale: Materialele pentru producerea fibrelor vor fi distribuite la eveniment
Ținută vestimentară recomandată: Îmbrăcăminte și încălțăminte confortabilă, cizme de ploaie
Mărimea grupului: 10 – 12 persoane
Limba oficială: Engleza
Costul workshopului: 928.00 Euros pe persoană. Acest cost include ceai/cafea și prânz zilnic, fibrele pentru workshop, și un garden party la încheierea workshopului
Data limită pentru înregistrare: 1 iulie, 2019
Înregistrarea timpurie, 10% discount: 15 May, 2019
Va rog să trimiteți forma pentru înregistrare împreună cu un scurt CV la ana.dragus@muzeultextilelor.org. Pentru înregistrare vă rugăm folosiți urmatorul formular (FORMULAR INSCRIERE ) .
Cancelarea înregistrării: Cancelarea participării la workshop va trebui trimisă în scris la ana.dragus@muzeultextilelor.org, până la 10 iulie, 2019
Sugestii pentru hotel: Pensiunea Ana, http://anachiscadaga.ro/, în satul Chișcadaga, la 17 km distanță de satul Hărțăgani; Hotelul Wien, http://www.hotelwien.ro/ și Hotelul President, http://www.president-deva.ro/ în Deva, la 27 km de satul Hărțăgani; Pensiunea Eva, https://www.infopensiuni.ro/cazare-soimus/pensiuni-soimus/pensiunea-eva, în Șoimuș, lângă Deva, la 22 km de satul Hărțăgani.
Pentru cine este făcut acest workshop: grupul professional din muzee, cercetători, studenți și cei care lucrează cu fibrele textile sau au un interes special în acest subiect.
Descrierea Workshopului
Procesul tehnologic traditional de producere a fibrelor de cânepă în România a fost perfecționat de generații să răspundă la necesarul multiplelor calități de pânză din care fiecare familie își făcea costumele de sărbătoare și cele de fiecare zi, textilele de interior, și textilele care se foloseau în activitățile gospodăriei. Fiecare etapă a procesului tehnologic, de la semănare la țesere și între ele—recoltarea, uscarea, topirea, uscarea după topire, melițarea, pieptănarea, toarcerea, albirea și țeserea, sunt momente esențiale în obținerea unei calități specifice de fibre de cânepă și în relația acesteia cu pânza de cânepă. Toate aceste procese, începând cu recoltarea cânepii, vor fi studiate și experimentate pe durata celor cinci zile ale workshopului. Participanții vor avea posibilitatea de a-și forma o colecție sistematică de mostre de fibre de cânepă.
Workshopul pentru care se vor folosii instrumente originale, se va desfășura într-o gospodărie tradițională datând de la 1902. Munca va fi făcută cât mai aproape posibil de cea existentă la începutul secolului douăzeci, dar după o metodologie stiințifică.
Despre instructor
Dr. Florica Zaharia este Conservator Emerita al The Metropolitan Museum of Art, și Directorul și Co-proprietarul Muzeului Textilelor. Pentru douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membră a Department of Textile Conservation (DTC) la The Metropolitan Museum of Art (The Met), din care, treisprezece ani a fost Conservator in Charge al DTC, coordonând un grup de conservatori de textile de renume mondial. După pensionarea de la The Met în 2016, ea s-a întors în România, țara de origine, și a deschis Muzeul Textilelor, în Băița și Hărțăgani, jud. Hunedoara, România. Acesta este un muzeu privat de textile cu o colecție de approximativ 12,000 de piese din România și din toată lumea, colectate împreună cu familia pe durata a ultimilor patru decade.
Activitate profesională a d-nei Zaharia include cercetări, publicații, prezentări, organizare de expoziții și activități educative în subiecte legate de conservarea și prezervarea textilelor, materialele și tehnologiile textile tradiționale și textilele din Estul Europei. Dr. Zaharia a făcut cercetări extensive legate de fibrele de cânepă și lână și tehnologiile aferente în România. Printre publicațiile și expozițiile legate de aceste cercetări se numără: Textile tradiționale din Transilvania—tehnologie și estetică. Suceava, Accent Print, 2008; The Secret Life of Textiles: Plant Fibers și The Secret Life of Textiles: Animal Fibers, expoziții la The Metropolitan Museum of Art, 2016-2017 (muzeograf coordinator); Carpathian Echoes –Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine, la Ukrainian Muzeum New York, 2016-2017, (muzeograf coordinator,); și Textilele, Artă și Necesitate—Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor, la Muzeul Textilelor, Băița, 2018.
Dr. Zaharia a studiat tapiserie și contextură textilă la Universitatea Națională de Arte Nicolae Grigorescu din București. Tot aici și-a continuat studiile doctorale în arte vizuale pe tema materialelor și tehnologiilor textile tradiționale din Transilvania și impactul acestora în calitatea estetică a artifactelor textile.
Alb pe Alb
Tehnici de decorare a Textilelor
Eveniment la Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România – 1 Decembrie 2018 – 1 Martie 2019.
Expoziția Alb pe Alb aduce publicului obiecte textile create în perioada de după revoluția industrială în special în mediul orășenesc, dar și cel rural din Europa și Statele Unite. Pânza albită de in, cânepă și bumbac au fost materialele preponderent folosite la confecționarea obiectelor de uz casnic, incluse în expoziție—fețe de masă, lenjerie de pat și șervete. Țeserea mecanică a produs pânză de o lățime corespunzătoare dimensiunilor acestor obiecte, ceia ce a eliminat tehnicile de decorare/asamblare dintre lații pânzei înguste țesută manual. Broderia pe tăietură, care mai este numită în România și „broderie spartă,” broderia pe fire scoase, diferitele tipuri de dantelă și insețiile sunt câteva dintre cele mai importante tehnici folosite în decorarea alb pe alb. În prima jumătate a secolului douăzeci, aceste tehnici, universal sau local folosite în diferite părți ale lumii sau răspândit cu repeziciune. Ele au schimbat preferințele pentru textilele de interior, producând transformări radicale în special pentru textilele produse pînă la acea dată cu materiale și tehnologii tradiționale în mediul rural.
Fibre și Culoare, Creații de Timea Borșan
Eveniment la Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România – 31 August- 31 Noiembrie 2018.
Muzeul Textilelor își continuă angajamentul de a încuraja și susține creația textilă a tinerei generații prin expoziția Fibre și Culoare. Creații de Timea Ioana Borșan. Tânăra creatoare și-a început educația la Colegiul Economic” Emanuil Gojdu” din Hunedoara, după care a urmat Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva. În prezent, este eleva clasei a XII-a la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria ” din Deva. În repetate rânduri Timea a participat la concursuri internaționale de desen, două dintre aceste participări fiind premiate. Viziunea artistică a creatoarei Timea Ioana Borșan se definește prin perspectiva în spațiu, tridimensionalitatea formelor și îndrăzneală cromatică.
Culturi Opuse— Textile și poezie din România și Japonia.
Abordări comparative și interferențe culturale a două tradiții artistice
Eveniment cultural la Muzeul
Textilelor, Art Cafe, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România – 13 Iulie,
2018, 15:00-19:45.
În
anticiparea expoziției Culturi Opuse—Costume
Tradiționale din România și Japonia, organizată de Muzeul Textilelor
în colaborare cu Muzeul ASTRA din Sibiu, care urmează să se deschidă în 2019 la
Muzeul ASTRA, avem plăcerea să vă invităm la o dupămasă cu evenimente care
reflectă tradițiile artistice ale celor două culturi. Invitații Muzeului
Textilelor, Dr. Sonia Coman, Profesor Mircea Lac și elevii săi de la „Tabăra de
educație și creație Țara Moților, 2018”,
împreună cu Dr. Florica Zaharia vor aduce în fața publicului prezentări și
demonstrații legate de subiectul culturii tradiționale din cele două țari.
Dr. Florica Zaharia va
introduce audienței subiectul expoziției al cărei muzeograf este împreună cu D-na
Midori Sato. Similaritățile și diferențele producției textile tradiționale
tipice României și Japoniei vor fi prezentate în paralel.
Dr.
Sonia Coman, va face o incursiune în lumea fascinantă a japonismului românesc.
În cadrul unei scurte prezentări, vom afla despre primii poeți români – de la
Vasile Alecsandri la Ion Pillat – care s-au familiarizat cu literatura japoneză
prin intermediul unor surse vest-europene și și-au încercat penelul în tradiția
poetică de tip haiku. Dr. Coman, va citi, de asemenea, câteva poeme proprii, în
limbile română și engleză, din ultima sa carte de haiku, Treceri/ Passages (New
Canaan, CT: Hoshin Media, 2017).
Dl.
Mircea Lac și elevii „Tabărei de educație și creație Țara Moților, 2018” vor demonstra arta confecționării
podoabelor care fac parte din costumul tradițional al pădurenilor. De asemenea,
ne vor fascina prin prezentarea jucăriilor din lemn care le-au confecționat
după metode tradiționale.
Program
15:00-18:00 Demonstrațiile/workshopurile elevilor pe temele
podoabelor pădurenilor și a jucăriilor tradiționale românești.
Coordonator Profesor Mircea Lac.
18:00-18:05 Florica Zaharia. Indroducerea invitaților și a programului
18:05-18:30 Sonia Coman. Introducere în lumea fascinantă a japonismului
românesc. Lectură de poezii haiku scrise și citite de Sonia Coman
18:30-19:45 Florica Zaharia. Prezentarea expoziției Culturi Opuse—Costume Tradiționale din România și Japonia.
Participanți
Dr. Sonia Coman, Smithsonian Institution, Washington, DC, United
States
Profesor Mircea Lac, Centrul de Cultură și Artă, Deva, România
Dr. Florica Zaharia, Muzeul Textilelor, Băița, Hunedoara, România
Elevii „Tabărei de educație și creație Țara Moților, 2018,”
Deva, România
Sonia
Coman
Poet și istoric de artă de origine română, Dr. Sonia Coman lucrează
în prezent ca cercetător la Instituția Smithsonian din Washington, DC.
Absolventă a universității Harvard și doctor în istoria artei al universității
Columbia, Dr. Coman are o dublă specializare în artă franceză și artă japoneză.
În cercetare, se focalizează pe arta ceramică, văzută prin prisma influențelor
interculturale și a circulației globale a motivelor plastice și lirice.
Poeziile Soniei au fost publicate și premiate pe plan internațional. Cea mai
recentă carte a sa, Treceri/ Passages, a fost nominalizată pentru Premiul de
Carte „Touchstone” al Fundației Internaționale de Haiku.
Mircea
Lac
Domnul Mircea Lac, profesor cu o vastă experiență în educația
artistică a tinerilor, este un cunoscător și promotor al culturii tradiționale
româneaști. Domnul Lac este absolvent al Școlii Pedagogice „ I. A. Komenski”
din Deva și al cursurilor speciale pentru profesorii școlilor populare de artă,
ale Universitatii din Iași. Palmaresul său professional include nenumărate
expoziții și activități interactive desfășurate în diferite țări, printre care
în Franța, Elveția, Germania, Belgia și Statele Unite. Este profesorul „Taberei
de educație și creație Țara Moților, 2018,” din Deva.
Florica
Zaharia
Dr. Florica Zaharia este directoarea și propritara Muzeului Textilelor,
pe care l-a fondat în 2017 împreună cu soțul și fiica sa în Băița, județul
Hunedoara. Dr. Zaharia este Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of
Art din New York, unde pentru douăzei și opt de ani a fost membră a
departmentului de conservare a textilelor, dintre care, treisprezece ani a fost
șefa acestui departament. Palmaresul profesional include numeroase cercetări,
publicații, cursuri și expoziții legate de subiectele tapiseriei, textilelor
est Europene, a materialelor și tehnologiilor textile tradișionale și a
conservării, restaurării și prezervării textilelor. Dr. Zaharia a obținut
titlurile academice la Universitatea Națională de Artă „Nicolae
Grigorescu” in București
Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România
Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.
Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei.
Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.